Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2013 11:21 - Воините на Владислав “оживяват” днес
Автор: dolito Категория: Лични дневници   
Прочетен: 616 Коментари: 0 Гласове:
0



Воините на Владислав “оживяват” във възстановка на епичното сражение край Варна http://varnapoint.wordpress.com/2013/11/07/vyzstanovka-vladislav/

С възстановката “Последната битка на краля” ще бъде отбелязана 569-ата годишнина от битката при Варна. Събитието се организира за шести пореден път от сдружение “Чигот” и  тази година ще се проведе в събота (9 ноември) от 16 ч до Спортен комплекс Аспарухов парк. Инициативата се провежда със съдействието на община Варна, Областна администрация и екипа на район “Аспарухово”. Входът е свободен.

В събота в “сражението” ще се впуснат около 40 души от “Чигот”, 18-ти Етърски пехотен полк – Велико Търново, гости от Сърбия – членове от Витежка дружина “Св. Теодор Стратилат” и Витежка дружина “Златно буренце”, членове на средновековно общество Модус Вивенди и свободни реенактори. Участниците са разделени на кръстоносна и на османска армия, в която е включено българско крило, обясни Ясен Ненков от “Чигот”. В образа на крал Владислав ще се превъплъти 22-годишният Евгени Джерманов, а ролята на султан Мурад традиционно е поверена на Борис Бедросов от Бургас, на 39 години.

“Целта ни е, доколкото можем, да представим развитието на цялото сражение – от самото начало, с атаките на крилата, през фронталната атака и смъртта на краля, до отстъплението на кръстоносците и превземането на хуситския лагер от османците. Преди започването на самата битка ще направим и кратко представяне на различните войски, взели участие в нея – кръстоносните рицари, сержантите (през средновековието думата “сержант” е имала значението на професионален войник от неблагороден произход) и хуситите от една страна, както и османските спахии, еничарите и азебите (местните християни, воюващи в състава на османската войска) от друга. Стремим се да бъдем максимално информативни както за развоя на събитията, така и за външния вид и въоръженито на участниците”, обясни още Ненков.

Той подчерта, че в своята дейност сдружение “Чигот” не използва реквизит, а историческа реконструкция. “Реквизитът е нещо, което се използва в театъра и обикновено не притежава нито историческа достоверност, нито някаква функционалност. Основната разлика между него и историческата реконструкция е, че последната е плод на изследване, почива върху исторически източници и нейната цел е да повтори максимално близко оригинала във всички аспекти – както във външния си вид, така и в използваните материали и функционалност. Реконструкциите, които използваме във възстановката на битката, са дрехи, брони и въоръжение, съответстващи на тези, които са били използвани от воюващите страни през 1444 г. Стараем се да правим колкото се може по-малко компромиси, макар че понякога такива са неизбежни – например оръжията, които използваме няма как да бъдат остри, защото това би било прекалено опасно. Затова използваме техни затъпени варианти”, разказа Ненков.

Възстановките на битката при Варна се организират изцяло със средства на сдружението. Общият бюджет, с който се реализира събитието тази година е около 1600 лв. С тези пари се покриват транспорта, настаняването и храната на участниците, както и разходите за материалите за самата инициатива. “Истината е, че този бюджет далеч не е достатъчен и с повече средства събитието би могло да стане много по-масово, грандиозно и впечатляващо. За съжаление обаче не получаваме никакво външно финансиране, въпреки че организираме културно мероприятие изцяло с некомерсиална цел”, сподели Ясен Ненков. Той подчерта, че макар и реализирани със скромни средства възстановките на битката при Варна винаги се радват на интерес от страна на публиката и обикновено се посещават от над 1000 души.

Въпреки че инициативата се провежда традиционно вече над половин декада, миналата година от “Чигот” решили да сменят формата и организирали изложба на използваната от тях екипировка в Варненския археологически музей. Идеята срещнала голям успех и преминала при голям интерес както от страна на поетителите, така и от страна на музейни работници от цялата страна. Това провокирало сдружението да планира подобна изложба и тази година, през месец декември, като точната дата, място и час тепърва ще се уточняват.






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dolito
Категория: Лични дневници
Прочетен: 19525
Постинги: 11
Коментари: 3
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930